Staking niet alleen om meer salaris

 

Staking niet alleen om meer salaris

 

Lianne ter Steeg: "We maken ons grote zorgen over de toekomst van het onderwijs." (foto: Roel Kleinpenning)

Door Carla van der Meer

Oude IJsselstreek - Leerkrachten van onder meer de basisscholen van Essentius gaan op donderdag 30 en vrijdag 31 januari weer staken om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs. Met de staking geven medewerkers van Essentius gehoor aan de stakingsoproep van de verschillende vakcentrales. De scholen zijn die twee dagen dicht. De salarissen van de leerkrachten zijn jarenlang op de nullijn gehouden en de werkdruk en het lerarentekort nemen alleen maar toe, aldus Essentius.

Lianne ter Steeg is directeur van de basisscholen Pius X in Varsselder, Walburgis Netterden en Sint Martinus Megchelen. "We doen collectief aan de staking mee. Alle negen scholen van Essentius doen mee, dus onze drie ook. We maken ons grote zorgen over de toekomst van het onderwijs. Het salaris was een tijd een hot item, maar waar het nu over gaat is de werkdruk en het hoge lerarentekort. Het tekort is in deze regio nog niet dagelijks merkbaar. Dat komt omdat binnen Essentius iedere school 10 procent extra formatie toegekend heeft gekregen. Bij een kleine school als de Pius X in Varsselder hebben we bijvoorbeeld structureel een halve baan extra in school. Als er geen zieken zijn, is er twee dagen in de week iemand in de school aanwezig die andere taken heeft buiten de groepen om. Iemand anders kan een dag verlof nemen of voor een ander invallen als dat nodig is. Voor mijn drie scholen heb ik het zo geregeld dat er altijd iemand over is. Het geeft rust voor de collega's. Het zijn vaste mensen die invallen, dus bekende gezichten voor de kinderen en de collega's."

"Onze situatie is nu nog riant", vertelt Ter Steeg. "Maar als er geen structurele wijzigingen in het onderwijs komen, dan gaan wij het ook merken. Vandaar ons appèl om zeker te gaan staken. We hebben heel veel positieve reacties gekregen op de brief die we ouders gestuurd hebben. We hebben in die brief uitgelegd dat het om meer dan alleen salaris gaat. We begrijpen dat het voor sommige ouders lastig is als een kind twee dagen niet naar school kan, maar als we nu niets doen, kan het kind straks misschien één dag in de week niet naar school. De kinderen horen we nauwelijks over de vrije dagen. Op deze dagen dat de kinderen niet naar school gaan, organiseren de ouders meestal wel iets leuks. Gezinnen helpen elkaar of kinderen gaan samen iets doen. Zeker in de bovenbouw kunnen we de staking met de kinderen bespreken. We merken dat het steeds moeilijker wordt om onze beroepsgroep vol te krijgen met gekwalificeerd personeel. Het beroep wordt er niet aantrekkelijker op. We gaan op donderdag gezamenlijk naar de manifestatie in Zutphen. Dat is vanuit deze regio een goede plek om naar toe te gaan. In de week dat we staken, plakken we gezamenlijk de spreuk 'Essentius voor krachtig onderwijs, ook in de toekomst' op de scholen. Zo is de stakingsactie ook zichtbaar op de scholen. Op de vrijdag organiseert elke school zelf iets voor de leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel.

Media
  • Staking niet alleen om meer salaris 2020-01
deze website is gerealiseerd door schoolwapps.nl